Samorząd terytorialny w Polsce w latach 1944-1950 - Klimek, Marek (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Do podstawowych uwarunkowań, które zadecydowały o utworzeniu samorządu terytorialnego w Polsce w 1944 roku, należały: 1) uznawana przez ówczesne władze konieczność kompromisu politycznego, 2) realna ocena znikomych wpływów w społeczeństwie, 3) brak poparcia społeczeństwa dla doktryny komunistycznej. Natomiast o jego likwidacji w 1950 roku przesądziły przede wszystkim: 1) zależność polityczna Polski od ZSRR, który narzucił Polsce scentralizowany model administracji państwa, 2) skoncentrowany atak komunistycznych władz na istniejącą opozycję polityczną, 3) planowe dążenie do zaprowadzenia totalitarnego ustroju państwa.