Posiedzenie pojednawcze w postępowaniu z oskarżenia prywatnego - Gil, Damian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Podejmując się omówienia tej problematyki, autor chciał ukazać pozytywne i negatywne aspekty konsensualnego rozwiązania sporu. Posiedzenie pojednawcze w sprawach z oskarżenia prywatnego, mimo że jest instytucją starą, wymaga nowych rozwiązań i głębszego spojrzenia na rolę sądu. W ostatniej części pracy podjęto próbę odpowiedzi na pytanie – Co lepsze, posiedzenie pojednawcze czy mediacja w sprawach z oskarżenia prywatnego. Odpowiedzi mogą być różne, w zależności od kryteriów oceny i meritum konkretnej sprawy.