Sprawy dawne w postępowaniu kanonizacyjnym - Lis, Artur (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Od początku istnienia Kościoła świętym oddawany był kult publiczny. W procedurze kanonizacyjnej istotnym problemem były sprawy dawne, gdy dowody dotyczące cnót w szczególności lub męczeństwa sługi Bożego są oparte wyłącznie na źródłach pisanych, kiedy brakuje świadków naocznych na temat heroiczności cnót lub męczeństwa sługi Bożego. Niniejszy artykuł jest próbą uchwycenia spraw dawnych (historycznych) w ustawodawstwie kolejnych papież, począwszy od Urbana VIII (1623-1644) aż do Jana Pawła II (1978-2005).