O formie aktu notarialnego na gruncie kodeksu spółek handlowych - Wolak, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Celem napisania niniejszego artykułu jest przyjrzenie się regulacji prawnej zawartej w ustawie z 15.09.2000 r. Kodeks spółek handlowych (Dz. U. z 2000, Nr 94, poz. 1037, ze zmian.) a dotyczącej przypadków zastrzeżenia przez ustawodawcę formy aktu notarialnego dla regulowanych w niej czynności prawnych (oświadczeń woli). Oczywiście z uwagi na ramy pracy nie stanowi ona pogłębionego omówienia tej problematyki. W pracy przedstawiam poszczególne przypadki zastrzeżenia formy aktu notarialnego na gruncie tejże ustawy szczególnej li tylko dla oświadczeń woli; niektórym poświęcając nieco więcej uwagi. Streszczenie dostępne również w języku niemieckim: In diesem Artikel bespreche ich, die von Gesetzgeber vorbehaltene Fälle der Notariatsurkundeform für Rechtsgeschäfte (Willenserklärungen) auf dem Grund des Gesetzbuchs für Handelsgesellschaften von 15.09.2000. Selbstverständlich bildet dieser Artikel wegen seines Umfangs keine vertiefte Besprechung dieser Problematik. Im Artikel stelle ich einzelne Fälle für den Vorbehalt der Notariatsurkundeform auf dem Grund des Gesetzbuch für Handelsgesellschaften ist. Manchen Fällen schenke ich ein bisschen mehr Aufmerksamkeit.