Globalne e-holdingi produkcyjne i usługowe MSP - Stasch, Anton (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
W pracy przedstawione są szanse współpracy polsko niemieckiej wynikające z możliwości wykorzystania technologii internetowo-multimedialnych w budowie i działaniu globalnych e-holdingów. Temat ten jest istotny, ponieważ w warunkach polskich i niemieckich budowa globalnych e-holdingów znajduje się w fazie początkowej. Możliwości wspólnych inicjatyw dokumentuje wielkość inwestycji 500 000 Małych i Średnich firm polsko-polonijno-śląsko-niemieckich przekraczająca 190 miliardów €, Firmy te powstały przez inwestycje przedstawicieli biznesu 3-milionowej polskojęzycznej diaspory, której 2 miliony reprezentantów posiada podwójne polskie i niemieckie obywatelstwo. Analiza przedstawiona w pracy pokazuje, iż e-holding z siedzibą logistyczną i finansowo-podatkową w Szwajcarii, Irlandii lub Wielkiej Brytanii, produkcja końcowa (assemblingiem) i kontrola jakości w Niemczech, badaniami naukowymi i produkcją w Polsce z wykorzystaniem specjalistów z Ukrainy i Białorusi maksymalizuje dochody przedsiębiorstwa, zwiększając jego możliwości inwestycyjne i globalną konkurencyjność. Streszczenie dostępne również w języku niemieckim: In der Arbeit werden die globalen Chancen der polnischen und deutschen e-Holdings, welche die Anwendung der Technologien des Internets und Wissensgesellschaft mit sich bringt. Dies ist umso mehr notwendig da, der Aufbau von globalen deutsch-polnischen e- Holdings erst am Anfang steht. Basis fur solch eine gemeinsame deutsch polnische initiative sind 190 Milliarden € Investitionen uber 500 000 Unternehmen der deutschen Staatsbiirgern schlesischen Herkunft in Polen, Vertreter der 3 Millionen zahlenden polnischsprachigen Diaspora in Deutschland (darunter 2 Millionen mit dem deutschen und polnischen Staatsangehorigkeit). Unsere Analyse zeigt wie revolutionar die Anwendung der Internet und Multimedia Technologien die Risikos und Nachteile der einzelnen Lander eliminiert und die Vorteile und Gewinne des Unternehmens maximiert. Die Ergebnisse sind mit den e-HBeispielen - dem physikalischen Sitz in der Schweiz, Irland, GroRbritannien - der Qualitatssicherung und das Endassembling (Endmontage) in deutschen Lander der Bodenseezivilisation (Baden Wiirttemberg, Bayern, Hessen) - der Forschung, Entwicklung und Produktions- Fach und Fuhrungskrafte aus Polen, Ukraine, Russland, WeiRrussland etc, illustriert.