O pojęciach „czynność prawna” oraz „oświadczenie woli” - Wolak, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
W artykule przedstawiam, jak doktryna rozumie pojęcia: „czynność prawna” i „oświadczenie woli” oraz wzajemne relacji między nimi. Osobiście sprzeciwiam się utożsamianiu wyżej wymienionych pojęć, o ile bowiem bez oświadczenia woli nie ma czynności prawnej, o tyle niejednokrotnie prócz jednego czy więcej oświadczeń woli potrzebne są jeszcze inne elementy, aby można było mówić o ważnym i skutecznym dokonaniu czynności prawnej. Streszczenie dostępne również w języku niemieckim: In dem Artikel stelle ich dar, was die Doktrin unter den Begriffen „das Rechtsgeschäft” und „die Willenserklärung” und unter den gegenseitigen Beziehungen zwischen ihnen versteht. Ich persönlich widerspreche dem Gleichsetzen der oben erwähnten Begriffe. Einerseits gibt es ohne Willenserklärung kein Rechtsgeschäft, anderseits sind es noch andere Elemente ausser einer oder mehreren Willenserklärungen mehrmals nötig, damit man über die gültige und wirksame Leistung des Rechtsgeschäfts sprechen kann.