Sytuacja budżetowa i zadłużenie krajów strefy euro w latach 1995-2007. Analiza porównawcza - Szołucha, Marian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Chociaż szereg krajów strefy euro odnotowało w latach 1995-2007 problemy ze sprostaniem wymogom TWE i PSiW, to, generalnie rzecz ujmując, od czasu wprowadzenia nowej waluty finanse publiczne państw członkowskich UGiW ulegały systematycznej poprawie. Zdyscyplinowana polityka budżetowa, w co najmniej kilku przypadkach narzucona dopiero przez wspomniane kryteria, doprowadziła do istotnego polepszenia tak relacji salda budżetu państwa, jak i długu publicznego do PKB. Wśród państw UGiW są nawet takie, które potrafią przez dłuższy okres utrzymywać w swoich finansach dodatnie saldo, czego przykładem są Luksemburg, Irlandia czy Finlandia. Regułą pozostaje natomiast zjawisko, które polega na automatycznym pogarszaniu się salda budżetu w okresie osłabienia ogólnej koniunktury gospodarczej. Fakt ten należy zresztą uznać za jedno z najpoważniejszych źródeł problemów na drodze do pełnego sprostania kryteriom budżetowej konwergencji. Szczególne znaczenie ma on jednak w tych krajach, które przed przyjęciem wspólnej waluty nie zdołały przeprowadzić wystarczająco głębokich reform finansów publicznych. Dowodem na to były trudności z dyscypliną budżetową, które wystąpiły w 2001 r., czyli w pierwszym po 1999 r. okresie osłabienia gospodarczego, w Niemczech, Francji, Portugalii czy Włoszech.