Udzielanie pomocy organom postępowania karnego - Kaczorkiewicz, Dorota (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Artykuł omawia uprawnienie organów po- stępowania karnego do żądania udzielenia im pomocy, które normowane jest art. 15 § 2 i 3 k.p.k. Na jego podstawie wymienione w nim podmioty mają obowiązek udzielenia organom pomocy. Pomoc ta umożliwia organom postępowania karnego przeprowadzenie czynności procesowych. Jest zróżnicowana w zależności od tego, jaką formę prawną ma podmiot, do którego organ zwrócił się z żądaniem.