Interpretacja art. 28 k.r.o. w przypadku uzależnienia od alkoholu - Ogrodnik-Kalita, Agnieszka (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
W artykule zostaje omówiona instytucja nakazu wypłaty wynagrodzenia lub innych należności, w całości lub w części do rąk drugiego małżonka, jeżeli jego współmałżonek nie przyczynia się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą małżonkowie przez swój związek założyli. Nie przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny będzie zachodziło w szczególności w sytuacji uzależnienia od alkoholu po stronie jednego z małżonków. Wydanie nakazu również w tych przypadkach jest uzależnione od przesłanki pozostawania przez małżonków we wspólnym pożyciu. Ze względu na dalece destrukcyjny wpływ uzależnienia od alkoholu na wspólne pożycie, wydaje się, że przesłanka ta będzie spełniona, gdy małżonków łączy jedynie wspólnota gospodarcza, a nie będą tutaj wymagane więzi duchowa i fizyczna, które to płaszczyzny składają się na wspólne pożycie małżeńskie. W opracowaniu, oprócz przesłanek wydania nakazu, Autor- ka omawia również kwestie procesowe, a także skutki jego wydania.