Giełda Papierów Wartościowych i jej przeobrażenia w gospodarce wolnorynkowej. Wybrane aspekty - Przybytniowski, Jarosław W. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Transformacja systemowa w Polsce zapoczątkowana „planem Balcerowicza” w 1990 r. i sprowadzająca się do przeobrażenia gospodarki centralnie kierowanej w gospodarkę rynkową pociągała za sobą szereg fundamentalnych zmian gospodarczych, politycznych i społecznych. Rynek kapitałowy jest bowiem głównym mechanizmem alokacji zasobów finansowych. Istnienie i sprawne działanie instytucji rynku kapitałowego jest warunkiem efektywnej alokacji tych zasobów. Jest to możliwe dzięki funkcjonowaniu jednej z najważniejszych instytucji finansowych, czyli Giełdy Papierów Wartościowych11 (GPW), która organizuje giełdowy obrót instrumentami finansowymi.