Rola Niemieckiej Giełdy Papierów wartościowych we Frankfurcie nad Menem (Deutsche Boerse AG) w gospodarce europejskiej i światowej - Roch, Zbigniew (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
W pierwszej części artykułu zaprezentowano i przeanalizowano ważność DAX (Niemieckiego Indeksu Akcji), składającego się z 30 głównych niemieckich przedsiębiorstw obecnych na Giełdzie we Frankfurcie, dla rozwoju europejskiego i globalnego rynku finansowego. W drugiej części pokazano, że chociaż wybierane są różne drogi, to sposobem zostania milionerem jest naśladowanie milionerów, którzy odnieśli duży sukces. Są pewne zasady mającej powodzenie spekulacji opracowane przez Andrzeja Kostolany, Warrena Buffeta i Antoniego Stacha – zaprezentowane w artykule. Pokazano, że są także inne mniej niebezpieczne sposoby zarobienia pierwszego miliona € - na przykład zainwestowanie we własny dom, zyskowne indywidualne źródła odnawialnej energii, oszczędzania energii. Wskazano także, że według Buffeta oszacowanie obiektów spekulacji koresponduje z wartością globalnych finansowych aktywów — wzrosły w 2006 do 650 tysięcy miliardów dolarów USA — ta wartość to 13,5-krotny globalny roczny narodowy dochód brutto — 48,3 mld do- larów USA. W 1980 obydwie te wartości – GDP i globalne aktywa – wynosiły około 10 miliardów dolarów.