Pozycja procesowa prokuratora w postępowaniu administracyjnym - Czuryk, Małgorzata (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
W artykule podejmowana jest problematyka uczestnictwa prokuratora w postępowaniu administracyjnym. Prokurator, jako organ powołany do strzeżenia prawa, może badać wadliwość samego postępowania, jak i rozstrzygnięć wydanych w jego ramach. Prokuratorowi, który bierze udział w postępowaniu, przysługują prawa strony, nie nabywa on praw procesowych strony z mocy samego tytułu piastowania urzędu. Może on żądać wszczęcia postępowania, brać udział w postępowaniu, a także korzystać ze środków zaskarżenia. Konieczność udziału prokuratora w postępowaniu administracyjnym wynika z potrzeby zagwarantowania przestrzegania zasady zgodnego z prawem działania organów administracji publicznej.