Strategia Lizbońska - Paruzel, Robert (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Działania zmierzające do zniwelowania przewagi USA w stosunku do Europy zostały przejawiły się w przygotowanym przez Komisję Europejską w 1970 roku dokumencie „Memorandum Collony”. Dalsze modyfikacje i prace nad intensyfikacją rozwoju państw UE przejawiły się na nadzwyczajnym posiedzeniu Rady Europejskiej w Lizbonie w dniach 23-24 marca 2000 roku. W tym celu, przygotowano przełomowy program o nazwie „Strategia Lizbońska” aby państwa członkowskie dogoniły pod względem rozwoju USA. W 2004 roku w obliczu słabej oceny rezultatów Strategii Lizbońskiej zaproponowano zmianę sposobu zarządzania strategią i wzmocnienie zachęt finansowych z budżetu UE. W 2006 roku Rada Europejska przyjęła program o nazwie „Odnowiona Strategia Lizbońska”, natomiast w marcu 2010 roku rozpoczęto przygotowywania do „Nowej Strategii 2020”.