Rozliczanie kosztów tzw. mediów w odniesieniu do najemców lokali komunalnych a VAT - Duda, Michalina (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Opodatkowanie podatkiem od towarów i usług sprzedaży tzw. mediów wobec najemców lokali komunalnych może w niektórych sytuacjach prowadzić do kaskadowego naliczania tego podatku. W konsekwencji lokatorzy mieszkań komunalnych zobowiązani są do ponoszenia wyższych kosztów tzw. mediów w porównaniu do mieszkańców będących właścicielami lokali znajdujących się w budynkach będących własnością wspólnoty mieszkaniowej. Z uwagi na to, że najemcy lokali komunalnych zazwyczaj należą do osób mniej zamożnych sytuacja taka oceniana jest jako wyjątkowo niesprawiedliwa. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie mechanizmów prawnych, które prowadzą do wskazanego zróżnicowania sytuacji prawnopodatkowej najemców i właścicieli lokali mieszkalnych znajdujących się w budynkach wielolokalowych stanowiących własność wspólnot mieszkaniowych oraz ocena zgodności przedstawionych praktyk z przepisami prawa krajowego i wspólnotowego.