O elementach postępowania notarialnego oraz aktu notarialnego - Wolak, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Autor podejmuje dwa szczegółowe zagadnienia związane z aktem notarialnym jako dokumentem urzędowym. Po pierwsze, wskazuje na zasadnicze elementy tzw. postępowania notarialnego, którego efektem jest sporządzanie przez notariusza aktu notarialnego. Po drugie, wyjaśnia czy wszystkie, a jeśli nie to które, z wymogów formalnych zawartych w ustawie – Prawo o notariacie, odnoszących się do sporządzania aktów notarialnych mają dla nich charakter konstytutywny w tym sensie, że ich pominięcie, podanie niezgodnie z rzeczywistością lub niedostateczne określenie powoduje, że akt notarialny jest tylko pozorem tego dokumentu urzędowego, w istocie nim jednak nie będąc. Streszczenie dostępne również w języku niemieckim: In dem Artikel bespreche ich zwei ausfürliche Probleme, die mit dem notariellen Akt als das amtliche Dokument verbunden sins. Erstens, weise ich auf die grundsätzliche Elemente, des sogenanten notariellen Handelns hin, dessen Ergebnis eine Anfertigung des notariellen Aktes vom Notar ist. Zum zweiten erkläre ich das, ob alle und wenn nicht, dann welche, aus den formellen Erfordernissen, die im Gesetz über die Notariatsordnung enthalten sind, die sich auf die Anfertigung der notariellen Akte beziehen, haben für sie einen konstitutiven Charakter in diesem Sinne, das ihre Auslassung, ihre nicht mit der Wirklichkeit übereinstimmende Angabe oder ungenügende Bezeichnung verursachen, dass der notarielle Akt nur der Schein der amtlichen Dokument ist, das er aber in der Wirklichkeit nicht ist.