Currency risk in Ukraine related to the Polish exchange rate dynamics - Czepurko, Wiktor; Chepurko, Larysa (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Artykuł jest poświęcony teoretycznym aspektom ryzyka walutowego i empirycznemu badaniu przyczyn i czynników jego wysokiego poziomu w Ukrainie. Na podstawie porównania dynamiki kursów USD/UAN i USD/PLN jest udowodniona prawidłowość zmiany kursu hrywny w 2008-2009 latach. Ustalono że decydującymi przyczynami spadku hrywny i złotego stały się zmiana stóp oprocentowania i salda płatniczego bilansu. Wyższy poziom ryzyka walutowego w Ukrainie w porównaniu z Polską powstał wskutek wysokiego udziału kredytów walutowych i braku instrumentów służących do zabezpieczania przed ryzykiem walutowym na rynku finansowych usług kraju.