Bezpieczeństwo finansowe – wczoraj i dziś - Przybytniowski, Jarosław W.; Krawczyk, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Świat zmaga się z potężnym kryzysem gospodarczym. Załamanie w sferze realnej ekonomii zaczęło się od kłopotów sektora finansowego. Były one efektem braku skutecznego nadzoru, braku organizacji zdolnej ogarnąć i zdiagnozować możliwe zagrożenia i podnoszącej alarm w razie wystąpienia niebezpiecznych zjawisk w sektorze finansowym. Zabrakło mechanizmów ostrzegających przed niewiarygodnością ocen wydawanych przez agencje ratingowe, tworzeniem przez specjalistów od inżynierii finansowej gigantycznych piramid w oparciu o papiery, których wartość od początku powinna była budzić zastrzeżenia. Doświadczenia związane z kryzysem finansowym ujawniły znaczne braki w nadzorze nad rynkiem finansowym zarówno w poszczególnych sprawach, jak i w podejściu do systemu finansowego, jako całości. Rozwiązania stosowane w zakresie nadzoru nie były w stanie zapobiec sytuacjom kryzysowym, zapewnić prawidłowego zarządzania nimi oraz rozwiązać problemów z nich wynikających26. Dlatego koniecznością stała się dyskusja nad utworzeniem jednego, wzmocnionego, zintegrowanego nadzoru, który będzie kontrolował funkcjonowanie całego systemu finansowego w Unii Europejskiej (UE).