Urban VIII i Benedict XIV – Reformers of the canon law - Lis, Artur (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Kanonizacje są obecne w Kościele od samego początku. Podczas wieków zmienił się formalny sposób dawania świadectwa o świętości, podczas gdy jego istota pozostała niezmienna. Bez wątpienia jedną z ważniejszych reform prawa kanonizacyjnego przeprowadził papież Urban VIII - od którego droga braku kultu stała się zwyczajną drogą postępowania zmierzającego ku kanonizacji, a droga kultu postępowaniem nadzwyczajnym. Wielkie dzieło reformy Urbana VIII kontynuował i rozwijał późniejszy jego następca papież Benedykt XIV (1740-1758). Prosper Lambertini jeszcze przed wyborem na papieża, stworzył swoje wielkie dzieło De Servorum Dei beatificatione et Beatorum canonizatione – które stało się podręcznikiem do procesu kanonizacyjnego.