Political and Law Thought of Magister Vincentius Kadłubek - Lis, Artur (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Mistrz Wincenty prezentuje podstawy prawa rodzinnego, łącząc je z funkcjonowaniem chrześcijańskiej rodziny monarszej i w związku z Kościołem i relacjami z hierarchizowanej społeczeństwem zorganizowanym jako Rzeczypospolita. Podstawy prawne wyrastają z jednej strony z prawa zwyczajowego, reformującego się prawa kanonicznego i odkrywanego na nowo prawa rzymskiego.