Ekonomiczna efektywność prawa w sprawach karnych - Puczkowski, Benedykt; Bylińska, Marta (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Analiza ekonomiczna prawa jest zagadnieniem poruszanym zarówno w środowisku prawniczym jak i wśród ekonomistów i jest istotnym zagadnieniem związanym z oceną efektywności prawa. W artykule mówiono zagadnienia ekonomicznej analizy prawa oraz wpływ i skutki ekonomizacji prawa na jego efektywność. Weryfikację hipotezy, że niektóre sprawy karne prowadzone przez sądy w Polsce są nieefektywne, przeprowadzono na podstawie kosztów poniesionych w postępowaniu karnym. Analizie poddano trzy case study z materiału badawczego zebranego na podstawie akt sądowych. Na podstawie wyników z przeprowadzonej analizy wyciągnięto wnioski na temat efektywności prawa karnego.