Policja budowlana w ujęciu historycznym - Zwolak, Sławomir (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
W artykule zaprezentowano jedną z doniosłych funkcji jaką spełnia administracja publiczna w społeczeństwie. Dla pełnego przedstawienia tematu, omówiono rodowód pojęcia policji, utożsamianego początkowo z ustrojem państwa i jej ewolucję w kierunku policji administracyjnej zwalczającej wszelkie niebezpieczeństwa zagrażających publiczności. Następnie wyodrębnienie z niej policji budowlanej rozumianej w sensie przedmiotowym, aż do czasów współczesnych. Instytucja policji budowlanej, powstała w ciągu XIX wieku jako niezależna służba, funkcjonująca od początku na terenach niemieckojęzycznych. Podstawowym celem policji budowanej było zapewnienie bezpieczeństwa i ogólnego ładu w budownictwie. Dla zrealizowania tych zamierzeń, policja budowlana działała w oparciu o przepisy policyjno-budowlane określające nakazy i zakazy adresowane do ówczesnych inwestorów i użytkowników obiektów budowlanych. Działalność policji odegrała znaczącą rolę w późniejszym ustawodawstwie, będąc czynnikiem wpływającym na treść pierwszej polskiej ustawy z prawa budowlanego, przyczyniając się do rozwoju idei nadzoru budowlanego.