Zewnętrzne formy finansowania działalności operacyjnej oraz inwestycji w małych i średnich przedsiębiorstwach w okresie kryzysu gospodarczego - Pyka, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Małe i średnie przedsiębiorstwa, które uznaje się jako te, które w głównej mierze decydują o aktywności gospodarczej, wciąż napotykają na liczne bariery w prowadzeniu działalności. Do głównych barier zalicza się problemy z utrzymywaniem płynności finansowej oraz problemy z pozyskiwaniem zewnętrznych źródeł finansowania inwestycji. Celem artykułu jest wskazanie instrumentów, które MŚP wykorzystują w finansowaniu działalności operacyjnej i inwestycyjnej, ze szczególnym uwzględnieniem warunków ograniczonego dostępu do kapitału, tj. kryzysu gospodarczego.