Perspektywy rozwoju mediacji w postępowaniu cywilnym - Bucoń, Paweł (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2013)
Przez alternatywne rozwiązywanie sporów rozumiemy pozasądowe rozwiązywanie spraw spornych, pojednawczy sposób rozwiązywania konfliktów oparty na idei dążenia do porozumienia oraz znalezieniu kompromisowego wyjścia z sytuacji spornej. Jedną z pozasądowych form rozwiązywania konfliktów jest mediacja. Choć w Polsce rozwój mediacji następuje powoli to należy zauważyć jej rosnącą popularność i podkreślić, że dla rozwiązania sporów cywilnych stanowi ona cenne uzupełnienie tradycyjnego postępowania sądowego.