Requirements for marriage in the legislation of selected countries in South America - Jancewicz, Zdzisław (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
W niniejszym artykule zostały przedstawione i przeanalizowane przepisy prawne zawierające wymagania do zawarcia małżeństwa w Argentynie, Boliwii i Kostaryce. Zgodnie z ustawą argentyńską Código Civil y Comercial de La Nación – The National Code of Civil and Commercial Law, małżeństwo mogą zawrzeć osoby różnych płci jak i osoby tej samej płci. Na podstawie ustawy boliwijskiej Código de familias y del proceso familiar – The Family and Family Procedure Code, są regulowane kwestie zawarcia małżeństwa i wolnych związków, natomiast ustawa kostarykańska Código de familia (y sus reformas) – The Family Code (amended), zawiera przepisy dotyczące małżeństw osób różnych płci. Każdy z ustawodawców stawia określone wymogi do zawarcia małżeństwa. Owe okoliczności najczęściej formułowane są negatywnie, dlatego w ustawach nazywane są one przeszkodami, które mogą mieć charakter względny lub bezwzględny. Ilość tych przeszkód i ich zakres jest zróżnicowany w poszczególnych krajach. Poza przeszkodami do zawarcia małżeństwa istnieją inne okoliczności, które dotyczą wad oświadczenia woli, stanu zdrowia psychicznego i fizycznego nupturientów oraz kwestii administracyjnych związanych z zawarciem małżeństwa.