Opłacalność inwestycji opartych na odnawialnych źródłach energii (OZE) - Kramek, Agnieszka (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na problem bezpieczeństwa energetycznego w aspekcie możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Wciąż rosnąca konsumpcja jest motorem rozwoju niezrównoważonych energo- i materiałochłonnych technologii produkcyjnych uwalniających do atmosfery, wód i gruntów duże ilości zanieczyszczeń. Pozyskiwanie zielonej energii stwarza możliwości mniejszej ingerencji w środowisko naturalne, a tym samym wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju energetycznego. Atrakcyjność alternatywnych źródeł energii, w przeciwieństwie do konwencjonalnych jest rozpatrywana pod względem kosztów, ryzyka i zanieczyszczających gazów. Aby osiągnąć założone cele emisyjne (CO2, SO2, NOx, PM) konieczne jest uznanie za priorytet rozwój technologii OZE w ramach sektora energetycznego. Wybierając instalację wyposażoną w odnawialne źródła energii należy uwzględnić wiele czynników, które ostatecznie zdecydują o opłacalności systemu.