Wpływ zmian w procesie lokalizacji inwestycji elektrowni wiatrowych na realizację unijnych wymagań w zakresie odnawialnych źródeł energii - Sobieraj, Kamila (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Kilkuletnie opóźnienia we wdrażaniu do polskiego systemu prawnego dyrektywy OZE spowodowało, że z dużą dozą pewności należy stwierdzić, że Polska może nie osiągnąć przypisanego jej ogólnego celu krajowego w 2020 r. oraz trajektorii dojścia do tego celu krajowego określonego w unijnej dyrektywie OZE (chociaż nie jest to jeszcze niemożliwe). Dodatkowo obecnie przewidywana wiodąca pozycja energetyki wiatrowej w rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce (a w efekcie możliwość osiągnięcia przez Polskę ogólnego celu krajowego udziału energii ze źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto w 2020 r.) może zostać skutecznie zahamowana poprzez liczne konflikty społeczne związane z lokalizacją elektrowni wiatrowych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie możliwego wpływu regulacji obecnie wprowadzonych do polskiego porządku prawnego na ograniczenie konfliktów społecznych związanych z lokalizacją elektrowni wiatrowych, a w efekcie na możliwość zrealizowania przez Polskę obecnych oraz przyszłych wymagań unijnych w zakresie odnawialnych źródeł energii.