Przekraczanie granic zewnętrznych państw Układu z Schengen - Butryn, Iwona (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W artykule została przedstawiona tematyka związana z przekraczaniem granic w Strefie Schengen, ze szczególnym uwzględnieniem granic zewnętrznych. Taką granicą zewnętrzną jest m.in. wschodnia granica Rzeczpospolitej Polski. Autorka zwróciła uwagę na przepisy, które regulują materię dotyczącą przemieszczania się w Strefie Schengen.