Alimenty na rzecz rodziców - Kiliańska, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Prezentowany artykuł dotyczy obowiązku alimentacyjnego dzieci względem rodziców. Obowiązek ten nie jest jeszcze obowiązkiem powszechnie znanym w porównaniu z obowiązkiem alimentacyjnym rodziców w stosunku do dzieci. Podstawą żądania alimentów rodziców od dzieci jest przepis art. 128 i 129 k.r.o. Uprawnionym do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku. Dziecko (dzieci) zaś musi mieć możliwości zarobkowo-finansowe, które mu pozwalają na spełnienie wyżej wymienionego obowiązku. Jednak działanie uprawnionego, które by było sprzeczne ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem jego prawa lub z zasadami współżycia społecznego z ochrony nie korzysta.