Efekty gospodarcze i społeczne specjalnych stref ekonomicznych na przykładzie strefy katowickiej, tarnobrzeskiej i suwalskiej - Sęczyk, Ryszard (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Specjalne strefy ekonomiczne zostały utworzone w Polska jako wsparcie dla gospodarki regionów zagrożonych w wyniku transformacji ustrojowej. Zamiarem ustawodawcy było zapewnienie zachęt finansowych w tych obszarach, w celu zachęcenia potencjalnych inwestorów do inwestowania w przedsiębiorstwa w tych regionach. Głównym celem było stworzenie nowych miejsc pracy, przywrócenie gospodarczej w regionie i transfer nowych technologii i innowacji. Analizowane trzy strefy znajdują się geograficznie w różnych gospodarczych i społecznych regionach Polski, obszary doświadczyły również różnych gospodarczych i społecznych skutków. Ten artykuł jest wprowadzeniem do głębszej analizy i odpowiedzi na pytanie, w jakim zakresie specjalne strefy ekonomiczne wypełniły plany i nadzieje na wspieranie rozwoju gospodarczego regionów oraz poprawy warunków życia społeczności lokalnych.