Trzeci Pakiet Energetyczny - szansa na unikniecie kojelnego kryzysu gazowego? - Olejarz, Lucyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Gaz ziemny jest jednym z kluczowych źródeł energii w krajach Unii Europejskiej. Mieszkancy Unii są zależni w około 70% od gazu importowanego z krajów trzecich. Dlatego tak ważna jest wspólna polityka bezpieczeństwa gazowego w Europie. Wnioski wyciągnięte z kryzysu gazowego na początku 2009 roku przyśpieszyly prace nad wprowadzeniem Trzeciego Pakietu Liberalizacyjnego. W tej pracy autor skupia się na krytycznej analizie Rozporządzenia 713/20099 ustanawiającego Agencję ds. Spraw Współpracy Regulacji Energetyki, Rozporządzenia 715/200910 w sprawie warunków dostępu do sieci przesyłowych gazu ziemnego a także Dyrektywy 2009/7311 dotyczącej wspólnych zasad rynku wewnętrznego gazu ziemnego na tle nowych regulacji Traktatu Lizbonskiego wprowadzających europejską solidarność energetyczną. Autorka oceniła w jakiej mierze nowe regulacje wzmocnią bezpieczeństwo gazowe w Europie.