Zadośćuczynienie pieniężne z tytułu śmierci najbliższego członka rodziny - Bucoń, Paweł (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Wprowadzenie § 4 do przepisu art. 446 k.c. w praktyce umożliwia dochodzenie zadośćuczynienia pieniężnego z tytułu śmierci najbliższego członka rodziny. Pomimo istniejących wcześniej przepisów art. 448 k.c. oraz art. 446 § 3 k.c., z przyczyn dowodowych, możliwość taka była raczej teoretyczna. Dobrze, że ustawodawca znowelizował art. 446 k.c., gdyż przepis ten znacznie wzmocni ochronę niemajątkową interesów osób fizycznych.