Analiza i ocena charakteru prawnego Wieloletniej Prognozy Finansowej jednostek samorządu terytorialnego - Jędrzejczyk, Michał (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Finanse jednostek samorządu terytorialnego to jeden z najważniejszych elementów składających się na cały system finansów publicznych w Polsce. Dlatego tak ważne jest, aby zarządzanie finansami publicznymi przez samorządy było jak najbardziej efektywne i spełniało oczekiwania szybko zmieniającego się otoczenia gospodarczego. Zwłaszcza w dobie globalnych niepokojów finansowych, które w negatywny sposób oddziałują na sektor finansów publicznych. Podkreśla się również, iż źródłem kryzysu finansów publicznych był sam wadliwy system ich organizacji, co było szczególnie wyraźne na przykładzie Polski. Zapowiedzią nowoczesnego programowania budżetowego, jest wprowadzony − począwszy od 2011 roku – obowiązek tworzenia przez gminy, powiaty i województwa wieloletniej prognozy finansowej. Autor w artykule poddaje analizie prawnej wieloletnią prognozę finansową jednostek samorządy terytorialnego jako nowego narzędzia w zakresie zarządzania finansami samorządowymi wraz z zaprezentowaniem oceny jej stosowania.