Znaczenie ubezpieczeń ekologicznych, jako instrumentu ekonomiczno-finansowego . - Przybytniowski, Jarosław W. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Artykuł poświęcony jest analizie ryzyka spowodowania szkód w środowisku ekologicznym, potencjalnych zagrożeń środowiskowych, kosztów przywracania zanieczyszczonego środowiska do pierwotnej postaci, jak też, spojrzenia na znaczeniu ubezpieczeń ekologicznych przez pryzmat ochrony środowiska przed zanieczyszczeniami. Tym samym w opracowaniu podjęto próbę odpowiedzenie na pytania: Co powoduje zagrożenie szkodą w środowisku”? „Jakie jest spojrzenie na ubezpieczenia ekologiczne oraz jakie jest znaczenie ubezpieczenia gospodarczego jako instrumentu ekonomiczno – finansowego w ochronie środowiska.