Ramy instytucjonalne i regulacyjne dotyczące gazu ziemnego w Rosji - Olejarz, Lucyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Rosja jest najważniejszym eksporterem gazu ziemnego do Unii Europejskiej. Eksperci przewidują, że uzależnienie od rosyjskiego gazu w krajach europejskich może wzrosnąć do 70 procent w ciągu najbliższych 30 latach. Unia Europejska stara się wpływać i przekonać rząd rosyjski do liberalizacji i otwarcia rosyjskiego rynku gazu dla firm zagranicznych, co może w znaczący sposób przyczynić się wzmocnieniu bezpieczeństwa dostaw gazu do europejskich odbiorców. W dobie zmian i reform rosyjskiego systemu prawnego w sferze gazu naturalnego warto podjąć się bardziej dokładnej analizy tego zagadnienia. Artykuł obejmuje krytyczna i kompleksowa analizie systemu regulującego rynek gazu ziemnego w Federacji Rosyjskiej. W pierwszej części artykułu znajduje się analiza głównych źródeł prawa dotyczących gazu, instytucji państwowych zajmujących się problematyka gazowa. Następnie zostały opisane procedury przyznawania licencji uprawniających do wydobycia i eksploatacji gazu, upoważnienia rządowe uprawniające do gospodarowania gazem ziemnym. Kolejnym omówionym zagadnieniem jest transport i eksport gazu, w tym upoważnienia rządowe wymagające do budowy i obsługi rurociągów, współpraca pomiędzy rożnymi systemami transportu.