Etyka prawnicza w praktyce wymiaru sprawiedliwości - Bucoń, Paweł (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W niniejszym artykule autor podejmuje refleksje dotyczące etyki wykonywania zawodów prawniczych. Zauważa, iż coraz częściej pojawiają się postulaty, aby prawnicy odznaczali się nie tylko wysokim poziomem profesjonalizmu, ale też postępowali w sposób odpowiadający godności wykonywanych przez nich zawodów. Każdy zawód prawniczy ma swój wewnętrzny zbiór zasad etyki – kodeks etyczny. Charakterystyczne i wspólne dla wszystkich grup prawników są takie wartości jak: sprawiedliwość, bezstronność, uczciwość, nieprzekupność, niezależność, godność zawodu, sumienność, staranność, rzetelność, skrupulatność, obowiązek pogłębiania wiedzy, tajemnicę zawodową, lojalność, koleżeństwo, uprzejmość, wzajemną życzliwość i szacunek, dobre obyczaje, troskę o autorytet swego urzędu. Niestety, praktyka pokazuje, że nie wszyscy prawnicy postępują zgodnie z zasadami wyrażonymi w zbiorach etyki. Swoje spostrzeżenia autor popiera przykładami. Uważa, że jednym ze sposobów przeciwdziałania i zwalczania takich zjawisk jest uwrażliwianie na te zagadnienia studentów i aplikantów oraz konsekwentne pociąganie do odpowiedzialności dyscyplinarnej postępujących nieetycznie prawników.