Analiza nowych uprawnień i kompetencji Rzecznika Praw Dziecka w świetle ustawy z dnia 24 września 2010 r. o zmianie ustawy o Rzeczniku Praw Dziecka oraz niektórych innych ustaw - Maziarz, Marcin (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie nowych uprawnień, w jakie został wyposażony Rzecznik Praw Dziecka na mocy decyzji parlamentu z dnia 24 września 2010 r., wszystkie nowe prerogatywy będą niewątpliwie wpływać na jakość i skuteczność działań tego organu, który w polskim systemie prawnym ma tak młodą historię. Do najważniejszych uprawnień należy zaliczyć przede wszystkim, możliwość udziału w postępowaniach przed Trybunałem Konstytucyjnym, wszczętym na wniosek Rzecznika Praw Obywatelskich lub w sprawach skarg konstytucyjnych, jeżeli te dotyczą praw dziecka, oraz umożliwienie Rzecznikowi udziału w tych postępowaniach. Rzecznik Praw Dziecka został wyposażony również w możliwość zwracania się do Sądu Najwyższego z wnioskami w sprawie rozstrzygnięcia rozbieżności wykładni prawa w zakresie przepisów prawnych, gdy te dotyczą praw dziecka, a także w przywilej korzystania z nadzwyczajnych środków w postaci kasacji i skargi kasacyjnej. Nowe uprawnienia, w jakie został wyposażony Rzecznik Praw Dziecka, niewątpliwie wpływają na zwiększenie rangi tej instytucji wśród konstytucyjnych organów ochrony prawa.