Władza rodzicielska a prawa dziecka - Nasiłowska-Osik, Monika (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
Artykuł przedstawia specyfikę władzy rodzicielskiej sprawowanej przez oboje lub jednego z rodziców, oraz prezentację praw dziecka. Autorka omawia najważniejsze elementy treści władzy rodzicielskiej i ich znaczenie, a mianowicie piecza nad dzieckiem, piecza nad majątkiem dziecka, prezentacja ustawowa dziecka oraz wychowanie dziecka. W artykule zwrócono uwagę na prawa i obowiązki rodziców sprawujących władzę nad swoim dzieckiem w relacji do praw dziecka. Ponadto dokonano analizy istotnych w tym zakresie regulacji prawnych.