Obowiązki Policji w przypadku stwierdzenia przemocy w rodzinie w ramach procedury „Niebieska Karta” - Tkaczyk, Dariusz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W artykule przedstawiono obowiązki jakie spoczywają na funkcjonariuszach Policji w oparciu o obowiązujące przepisy prawa w przypadku uzyskania przez nich informacji o zaistnieniu przemocy w rodzinie. Przedstawiono co to jest procedura „Niebieska Karta” oraz na podstawie jakiego aktu prawnego jest stosowana. Wyszczególniono w jakich przypadkach policjanci mają obowiązek j ą wszcząć, jaką w związku z tym sporządzają dokumentację, jaka jest kolejność wykonywanych czynności. Opisano działania, które muszą zostać przeprowadzone po rozpoczęciu procedury, aż do jej formalnego zakończenia.