Problematyka zawarcia umowy w świetle szkockiego prawa kontraktów - Okoń, Szymon (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2011)
W niniejszym opracowaniu zaprezentowano zagadnienia dotyczące zawierania umowy w świetle szkockiego prawa kontraktów. Poruszona została tematyka consensus in idem oraz zagadnienie prawnego zobowiązania. Dokonano szczegółowej analizy procesu składania i akceptacji oferty. W zakresie akceptacji oferty zostały zaprezentowane sposoby jej dokonywania. Ponadto, opisana została problematyka odrzucenia akceptacji oferty. Podjęto tematykę tzw. „bitwy wzorców”. Poruszono temat komunikacji natychmiastowej i opóźnionej. W ostatniej części podkreślona została doniosłość reguły pocztowej i przeanalizowana jej problematyka.