Dobre imię – wizerunek – prywatność. Aktualne problemy ochrony dóbr osobistych na tle orzecznictwa sądowego - Herbert, Andrzej (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Znaczenie ochrony dóbr osobistych takich jak: życie, zdrowie, nietykalność cielesna, wolność, swoboda sumienia, cześć i dobre imię, nazwisko i pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania - obecnie wzrasta, zarówno z teoretycznego i praktycznego punktu widzenia. Rozwój doktryny i orzecznictwa wykazuje w tym zakresie rzadko spotykaną w innych obszarach prawa cywilnego dynamikę, oraz że wskazana tendencja utrzyma się także w przyszłości. Co jednak najbardziej charakterystyczne, motorem tych zmian jest w ogromnej części orzecznictwo, które aktywnie wykorzystuje dorobek nauki prawa, dostosowując zakres i standard ochrony do zmieniających się warunków społecznych i gospodarczych.