Ograniczenie władzy rodzicielskiej - Kiliańska, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Władza rodzicielska powinna być wykonywana w taki sposób, w jaki tego wymaga dobro dziecka. Ograniczenie władzy rodzicielskiej jest to zmniejszenie w zakresie ustalonym przez sąd uprawnień i obowiązków, jakie przysługują rodzicom lub jednemu z nich, co do dziecka. Kodeks rodzinny opiekuńczy precyzuje przypadki możliwości ingerencji sądu opiekuńczego w sprawowanie władzy rodzicielskiej. Ograniczenie władzy rodzicielskiej przez sąd może nastąpić: w wyroku rozwodowym ( art. 58§1a kro); w razie osobnego zamieszkiwania rodziców ( art. 107 kro); w związku z dobrem dziecka ( art. 109 kro). Sąd ograniczając władzę rodzicielską powinien w orzeczeniu precyzyjnie wskazać, do jakich obowiązków i uprawnień jest ona ograniczona, ponieważ rodzic, wówczas swoje uprawnienia i obowiązki może realizować tylko w zakresie ustalonym dla niego przez sąd.