Analiza zagrożeń wynikających ze stanu środowiska w Polsce - ochrona gleb - Resztak, Ilona (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
W niniejszym artykule autor podejmuje rozważania dotyczące analizy zagrożeń wynikających ze stanu środowiska w Polsce oraz ochrony gleb. Wskazuję również iż instrumenty prawne dotyczące ochrony powierzchni ziemi są mało spójne. Jednak najważniejsze znaczenie odgrywa ustawa Prawo ochrony środowiska, która przedstawia ogólne cele ochrony powierzchni ziemi, oraz odsyła do innych aktów prawnych m.in. miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz planu gospodarowania na zdegradowanych gruntach, a także środków reglamentacyjnych ograniczających dostępność korzystania z powierzchni ziemi jak np. standardy jakości gleby, decyzje rekultywacyjną, zgodę na zmianę przeznaczenia gruntów oraz zezwolenia na wyłączenie gruntów z produkcji, a także do ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych, ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz innych.