Ryzyko powodzi w Polsce. Wybrane zagadnienia - Przybytniowski, Jarosław (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2012)
Poszukiwania i dyskusje nad właściwym, dostosowanym do warunków polskich, systemem rozwiązań prewencyjnych ochrony przeciwpowodziowej i systemem ubezpieczeń od ryzyk katastroficznych, w tym powodzi trwają praktycznie odkąd Polska przeszła okres transformacji społeczno-polityczno-gospodarczej. Celem opracowania jest analiza i próba oceny działań prewencyjnych ochrony przeciwpowodziowej podmiotów i osób zainteresowanych, wystąpieniem powodzi z punktu widzenia zmian legislacyjnych, jak też - systemu ubezpieczeń gospodarczych od ryzyk naturalnych, w tym ryzyka powodzi.