Rozważania na temat zapisu windykacyjnego i wprowadzenia do polskiego systemu prawnego darowizny na wypadek śmierci - Makowiec, Aneta (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Okres wieloletnich dysput wśród przedstawicieli doktryny i w gremiach ustawodawczych zakończył się wprowadzeniem do polskiego porządku prawnego instytucji zapisu windykacyjnego. Nie zakończyło to jednak prac nad darowizną na wypadek śmierci, która ostatecznie nie znalazła się we wprowadzonej regulacji, pomimo wcześniejszego uwzględnienia jej w projekcie nowelizacji. Zarówno zapis windykacyjny, jak i darowizna na wypadek śmierci, dają spadkodawcy możliwość rozdysponowania majątkiem na wypadek śmierci ze skutkiem rozporządzającym. Przedmiotem artykułu jest przedstawienie zagadnień związanych z tymi instytucjami, porównanie ich i wskazanie na zasadność wprowadzenia instytucji darowizny mortiscausa do porządku normatywnego, jako brakującego instrumentu, będącego odpowiedzią na sygnalizowane potrzeby społeczne. Zakresem zainteresowania objęte zostały zarówno wdrożone do kodeksu cywilnego przepisy normujące zapis windykacyjny, jak i regulacje znajdujące się w projektach darowizny na wypadek śmierci.