Oceny ratingowe i cen swapów ryzyka niewypłacalności w pierwszych latach trwania globalnego kryzysu finansowego – przykład Grecji - Stasch, Bartosz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Przed rozpoczęciem jak i w trakcie trwania bieżącego kryzysu finansowego agencje ratingowe były oskarżane o dostarczanie niewłaściwych oceny ryzyka, a także o działanie z dużym opóźnieniem w stosunku do zmian zachodzących na globalnych rynkach. Doprowadziło to do poddania w wątpliwość reputacji tych przedsiębiorstw oraz pytania o ich przyszłość. W tym świetle swapy ryzyka niewypłacalności mogą okazać się znacznie dokładniejszymi miarami ryzyka kredytowego. W wielu przypadkach instrumenty te dostarczają wyceny ryzyka „na żywo” i wyprzedzają zmiany ocen agencji ratingowych. Istnieją zagrożenia wynikające z wykorzystania swapów ryzyka niewypłacalności jako miary ryzyka, ale ich właściwe użycie razem z innymi instrumentami, może znacznie ułatwić procesy inwestycyjne poprzez zmniejszenie ryzyka kredytowego.