Doktrynalny i badawczy przegląd literatury związanej z badaniami własnymi efektywności instytucji warunkowego umorzenia postępowania karnego - Juszka, Karol (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Celem artykułu jest przedstawienie doktrynalnego i badawczego przeglądu literatury podejmującej problematykę efektywności tytułowej instytucji. Punktem wyjścia niniejszej prezentacji jest analiza badań własnych akt sądowych 405 spraw dotyczących efektywności instytucji warunkowego umorzenia postępowania karnego z lat 2003-2009. Prezentacja i analiza niniejszej literatury zostanie przedstawiona poprzez kolejne etapy postępowania karnego.