Kształtowanie się mieszanego procesu karnego w xix-wiecznej Austrii - Gondek, Maciej M. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Wiek XIX był bardzo ważny dla austriackiej procedury karnej. Wybuch w roku 1848 Wiosny Ludów spowodował, iż dotychczas obowiązujące przepisy w zderzeniu z postulatami rewolucjonistów straciły na aktualności. Głównym celem rozpoczętych zmian było wprowadzenie nowej, opartej o zasadę skargowości procedury karnej. Pomimo początkowych sukcesów, ciągłe zmieniająca się polityka państwa uniemożliwiała ugruntowaniu się tego modelu. Ostatecznie cel ten osiągnięto w 1873 roku, kiedy to na mocy cesarskiego patentu wydana została nowa kodyfikacja karno-procesowa. Stąd też, niniejszy artykuł prezentuje sposób w jaki ukształtowany został ten własnie rodzaj procesu karnego w austriackim systemie prawnym.