Wolność gospodarcza a zasada władztwa daninowego w świetle Konstytucji RP z 1997 r. - Krawczyk-Sawicka, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Zawarta w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i określona w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej, zasada swobody działalności gospodarczej jest podstawową zasadą systemu gospodarki rynkowej w Polsce. Konstytucja gwarantuje nakładanie podatków zgodne z przywołaną zasadą, w związku z tym podatek powinien być skonstruowany w ten sposób aby większość zarobku pozostawała przedsiębiorcy do użytku prywatnego. Obecnie obowiązujący polski system podatkowy posiada skomplikowaną, rozbudowaną i niestabilną konstrukcję, co wpływa bardzo negatywnie na poziom życia i warunki pracy podatników. Obywatel zyska zaufanie do prawa podatkowego, tylko wówczas gdy będzie mu ono znane. W związku z tym ustawodawca powinien ukształtować zasady podatkowe w sposób przejrzysty, konsekwentny i ogólnie zrozumiały. Stworzy to szansę dla większej aktywności i rozwoju przedsiębiorców.