Procedural Legal Norms in the Sphere of Social Security - Chernyavska, Galyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Autorka poddaje analizie normy systemu prawnego Ukrainy określające procedurę realizacji prawa do opieki społecznej na tle szerszych gwarancji normatywno-prawnych. Przedstawione zostały środki prawne oraz sposoby realizacji prawa do opieki społecznej: proceduralna podmiotowość prawna oraz status prawny osób; procedury ustalające oraz wykonujące prawo; instrumenty zapewniające realizację prawa. Autorka wskazuje na konieczność utrwalenia norm proceduralnych w ustawie, uchwalenie materialnych aktów normatywno-prawnych w połączeniu z odpowiednimi aktami proceduralnymi oraz stworzenie kodeksu postępowania w dziedzinie opieki społecznej.