Zarządzanie wiedzą źródłem sukcesu współczesnego przedsiębiorstwa na podstawie spółek typu spin - Prusarczyk, Patrycja (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Problematyka związana z funkcjonowaniem przedsiębiorstw typu „spin” stała się niezmiernie ważna, wraz z nasilaniem się skutków kryzysu gospodarczego. Tym samym, celem niniejszego opracowania, a jednocześnie elementem badań prowadzonych przez Autorkę jest analiza znaczenia zarządzania wiedzą w tworzeniu i powiększaniu kapitału intelektualnego organizacji typu spin. Konstrukcja niniejszego opracowania została podporządkowana tezie, że pozycja konkurencyjna przedsiębiorstwa we współczesnej gospodarce rynkowej jest ściśle związana z zachowaniami polskich menedżerów umiejętnie zarządzających wiedzą, którzy w odpowiedni sposób dokonują transferu technologii wraz z transferem know-how ukrytego w głowach badaczy.